WASSENBERG, Birte. Médiation et gestion de crises aux frontières de l'UE: réalisé dans le cadre du projet Jean Monnet "crise(s) européenne(s) et régions frontalières". París: L’Harmattan, 2022. 211 pàgines. ISBN 9782343244211
En aquesta obra s'analitzen les conseqüències de les principals crisis que afecten les regions frontereres amb l’objectiu d’avaluar-ne les possibilitats de gestió i resolució. L’autor examina la crisi de Schengen, que posa en dubte la idea d'una "Europa sense fronteres"; la crisi d'identitat europea, que es manifesta en l'augment de l'euroescepticisme; la crisi migratòria, que planteja el problema del respecte dels drets humans a les fronteres de la UE; la crisi del "ressentiment", que qüestiona l'estat de la reconciliació de les poblacions a les fronteres; i la crisi de covid, que ha donat lloc a un fenomen de reconfiguració a Europa.
BUENO DE MATA, Federico, et al. Daños ambientales y tecnologías digitales : los drones en la investigación y enjuiciamiento de delitos de incendio. Valencia: Tirant lo Blanch, 2021. 264 pàgines. ISBN 9788413972831
Quan confrontem les possibilitats de la investigació de problemes ambientals amb l'aplicació de les noves tecnologies digitals, es plantegen qüestions noves que cal considerar amb atenció. Aquest llibre aborda l'ús de les TIC com a elements influents tant en els processos jurisdiccionals com en el seu resultat final: des de l’esclariment dels fets i la identificació dels culpables fins a la ponderació que aquestes tecnologies poden significar com a prova que s’hagi de tenir en compte en la presa de decisions processals. Cal doncs una anàlisi en profunditat dels avantatges, inconvenients i efectes que exerciria la introducció de diferents avenços tecnològics en el procés.
GARCÍA GARCÍA, Sergio, et al. Metropolice: seguridad y policía en la ciudad neoliberal. Madrid: Traficantes de Sueños, 2021. 153 pàgines. ISBN 9788412453805
Aquesta investigació escrita de forma col·lectiva mira de situar el lloc que ocupa la seguretat al nostre imaginari, les principals transformacions del model repressiu que hi ha hagut en les darreres dècades, així com els canvis en les relacions entre policia i societat. Davant d'aquesta lectura, cal preguntar-se si hi ha la possibilitat de reformar la institució policial, o si és possible impugnar aquest dispositiu de poder i, en definitiva, desertar del model de control.
PRITTWITZ, Cornelius. Derecho penal y riesgo: investigaciones sobre la crisis del derecho penal y la política criminal en la sociedad del riesgo. Madrid: Marcial Pons, 2021. 373 p. ISBN 9788413813097.
Aquest llibre, publicat originalment en alemany l’any 1993, s'ha convertit en un veritable clàssic i una obra indispensable per a conèixer què s'entén per risc, les diferents disciplines científiques que hi treballen i la seva vinculació amb la dogmàtica penal, la criminologia i la política criminal. L’autor tracta temes que encara són actuals i que ho seran molt més temps: el desenvolupament tecnològic, amb els seus interrogants i dificultats, ens acompanya diàriament i les respostes disten de ser definitives.
CASALS, Àngel (dir.). Del sometent als mossos d’esquadra: història de l’ordre públic a Catalunya. Catarroja (País Valencià): Editorial Afers, 2022. 273 p. ISBN 9788418618239.
Aquest llibre presenta una panoràmica dels mecanismes de control i repressió social des de la formació del país a l’edat mitjana fins a la consolidació del model policial creat per la Generalitat amb l’aprovació de l’Estatut d’autonomia de 1979 i fins al 2019.
RUDÁ, Antonio Sólon. Breve historia del derecho penal y de la criminología: del primitivismo criminal a la era de las escuelas penales. Barcelona: J.M. Bosch Editor, 2019. 454 p. ISBN 9788412089202.
L’autor defensa que conèixer la història del dret penal és essencial per a comprendre’l avui. En aquesta obra ens presenta una breu evolució històrica d’aquesta branca del dret, que està estretament lligada als esdeveniments més significatius de la història de la humanitat. Així, és possible verificar que el poder punitiu, les seves legitimacions i justificacions, mai han estat independents del context polític, social i econòmic de cada època.
SUÁREZ XAVIER, Paulo Ramón. Reconocimiento facial y policía predictiva: entre seguridad y garantías procesales. A Coruña: Colex, 2022. 117 p. ISBN 9788413594095.
Aquest treball suposa una nova aportació a l'imprescindible debat sobre l'ús dels algoritmes de la policia predictiva en tasques de seguretat interior i els seus impactes en tot allò que afecta els drets i les garanties fonamentals dels ciutadans.
PEÑA VÁZQUEZ, Diego. El círculo mágico del liderazgo: cómo liderar personas con valor y entusiasmo. Madrid: Ediciones Pirámide, [2022]. 173 p. ISBN 9788436846027.
La societat necessita líders exemplars que difonguin, mitjançant l'acció, els valors més nobles que caracteritzen l'ésser humà (integritat, humilitat, honestedat...) i els principis en què s'ha de sustentar el treball en equip. Però encara queda molt per millorar en aquest assumpte cabdal per a la direcció i la gestió de persones. En aquest llibre es donen les claus per poder exercir el lideratge de forma efectiva i s’analitzen els pilars sobre els quals se sosté el lideratge al llarg del temps. A més, inclou exemples de personatges d’àmbits ben diversos que reflecteixen l’esperit de l’obra com, entre d’altres, Rafa Nadal, Pau Gasol o Angela Merkel.
ESPÍN LÓPEZ, Isidoro. Investigación sobre equipos informáticos y su prueba en el proceso penal : 2021. Navarra : Aranzadi, 2021. 314 p. ISBN 9788413913919.
Amb aquest treball es duu a terme un estudi dels registres de dispositius d’emmagatzematge massiu i els registres remots informàtics com a mesures de recerca tecnològica i la seva eficàcia probatòria en el procés penal. Així mateix, s'estudien en profunditat les disposicions comunes a totes les diligències de recerca tecnològica.