• Imprimeix

Novetats bibliogràfiques

Cos de l'article

CUERDA ARNAU, María Luisa; GARCÍA AMADO, Juan Antonio (dir.).  Protección jurídica del orden público, la paz pública y la seguridad ciudadana. Valencia: Tirant lo Blanch, 2016. 213 p. Los Delitos (Tirant lo Blanch); 119. ISBN 9788491195030.

 

Les reformes fetes al Codi penal de 1995 per la LO 1/2015 i la LO 2/2015, així com l'aprovació d'una nova Llei orgànica de seguretat ciutadana (LO 4/2015), han suposat una involució en l'enteniment jurídic de les nocions d’ordre públic, pau pública i seguretat ciutadana. Davant d’aquest estat de les coses, els autors jutgen de manera molt crítica les novetats legislatives i advoquen decididament per una interpretació de la llei favorable a l'exercici dels drets fonamentals, ja que només així es pot evitar que aquestes reformes de la por dissuadeixin els ciutadans d'exercir els seus drets de participació en la vida pública.

TEIXIDOR i COLOMER, AnnaCombatents en nom d'Al·là: de Catalunya al Gihad. Barcelona: Ara Llibres, 2016. 235 p. ISBN 9788416154555

Qui fou el primer català que va marxar a Síria? Com són aquests joves que abandonen Catalunya i arrisquen la vida per la seva idea de l’islam? Són víctimes de sofisticades eines de reclutament o culpables d’haver-se deixat enganyar? I quin paper hi té la dona? Quins són els perills actuals i què hi podem fer? Fruit d’una intensa investigació, amb casos reals i testimonis en primera persona, Combatents en nom d’Al·là dóna veu a aquests joves que han viscut aquest procés de radicalització gihadista al nostre país. Des del combatent que lluita a Síria, la vídua conversa del màrtir que enalteix la decisió del difunt marit, la confident de la policia, fins al testimoni d’aquells que volen sortir d’Estat Islàmic... Una visió excepcional de la gihad a casa nostra. Una investigació corprenedora que descriu un viatge sense retorn: de Catalunya a la gihad.

RAMONET, Ignacio. El Imperio de la vigilancia. Madrid: Clave Intelectual, 2016. 167 p.  ISBN 9788494433825

Avui dia els ciutadans del món estem sent vigilats i, per tant, controlats. Internet ha revolucionat totalment els camps de la informació i de la vigilància, que ara és omnipresent i totalment immaterial. D'això es beneficien les cinc megaempreses privades que dominen la xarxa: Google, Apple, Facebook, Amazon i Microsoft, les quals s'enriqueixen amb l'explotació de les nostres dades personals, que transfereixen contínuament a la NSA, la més secreta i potent de les agències nord-americans d'informació.

Ramonet descriu en aquest llibre l'aliança sense precedents entre l'Estat, l'aparell militar de seguretat i les grans indústries d'Internet que han originat aquest imperi de la vigilància; Noam Chomsky i Julian Assange completen aquesta tesi amb les seves opinions.

ZIZEK, Slavoj. Sobre la violencia: seis reflexiones marginales. Barcelona: [Espasa], 2013. 287 p. (Austral; 802. Contemporánea/Humanidades). ISBN 9788408114239.

La violència apareix per tot arreu i encara no podem explicar-la o assumir-la. La provocativa premissa del filòsof Slavoj Zizek és que el que veiem (la violència exercida per un agent identificable) és produït per una violència oculta: la mateixa violència que sosté el nostre sistema polític i econòmic. Pot no semblar òbvia, però per Zizek és la clau per comprendre el que d'una altra manera semblen esclats irracionals de violència. En aquesta apassionada apel·lació a la presa de consciència, Zizek dirigeix ​​la seva implacable mirada cap a les democràcies en què vivim, governades per un imperatiu econòmic, i explora els sagnants règims totalitaris de l'últim segle i l'anomenada violència divina.

COTARELO, Ramón; GIL, Javier (Comp.) Ciberpolítica: gobierno abierto, redes, deliberación, democracia. Madrid: Instituto Nacional de Administración Pública (INAP), 2017. 497 p. (Monografías). ISBN 9788473515597 

L’objecte d’aquest treball abasta l'estudi de les sinergies, els diferents dilemes teòrics i les implicacions que poden sorgir tant de la conformació de les xarxes com del funcionament de la democràcia i de la gestió del govern obert. Els temes que s’hi plantegen són variats, com ara: les habilitats digitals, la bretxa democràtica, el programari lliure i les polítiques deliberatives, les campanyes electorals i la comunicació a través de Twitter, la reputació i la transparència digitals, l’economia col·laborativa i internet, la censura i vigilància a internet, violència de gènere i ciberespai o el ciberactivisme polític. De la mateixa manera, s'estudien les possibilitats d'igualtat que la xarxa ofereix, mitjançant una anàlisi continuada de la ciberpolítica i els seus problemes per construir una societat amb més qualitat democràtica i més eficiència en termes de participació política i de presa de decisions.

TAPIA BALLESTEROS, Patricia. El Nuevo delito de acoso o stalking. Hospitalet de Llobregat (Barcelona): Wolters Kluwer, cop. 2016. 245 p. ISBN 9788490901601 

La Llei orgànica 1/2015, de 30 de març, entre els tipus penals de nova creació estableix a l'article 172 l’anomenat stalking (assetjament de vigilància o predador), principal objecte d'estudi d'aquesta monografia. Es tracta de conductes assetjadores i de fustigació (seguiments, enviament de missatges de text, enviament de regals, trucades telefòniques, etc.) que abans de la reforma estaven subsumides en altres tipus penals, tot i que les seves característiques específiques plantejaven indubtables dificultats en el seu tractament. L'obra analitza de forma exhaustiva aquest nou delicte i presta una atenció especial a la identificació del bé jurídic protegit i l'abast de l'acció típica, així com als eventuals problemes d'aplicabilitat. Tot això, per descomptat, sense oblidar que es tracta d'una classe d'assetjament que se suma a les ja previstes en l'ordenament jurídic penal espanyol.

 

BARRERA IBÀÑEZ, Silvia. Claves de la investigación en redes sociales : historia de una humilde servidora al servicio del ciudadano. El día que descubrió la magia de la red, se enamoró para siempre. El Ejido : Círculo Rojo, 2017. 2a ed. 458 p. ISBN 9788491600008 

El gran creixement de les xarxes socials ha obligat a implementar tècniques de recerca en fonts obertes per a identificar autors i obtenir intel·ligència a través de la xarxa. Aquest llibre pretén ser un suport important per a guiar-te en una tasca que sembla fàcil però que té moltes complicacions. Sabràs què passa en tot moment, si passa qualsevol fet a les xarxes socials i les conseqüències que en deriven o en podrien derivar.

 Ens ha de preocupar que no hi hagi solucions pràctiques i efectives a certs comportaments i continguts a la xarxa. Cada vegada estem més exposats ─i, per tant, més desprotegits─ a patir un delicte o qualsevol crisi de reputació. Les xarxes socials són el nostre dia a dia, la imatge que venem cap a l'exterior. Sabem com publicar però no com reaccionar i actuar en el cas de tenir un problema o de ser víctima d'algun incident a les xarxes.

WALKER, Jeffery T., HEMMENS, CraigLegal guide for police : constitutional issues. New York, NY : Routledge, 2015. 10th Edition. 280 p. ISBN 9780323322973

La guia legal de la policia, 10a edició, és una valuosa eina per a estudiants de justícia penal i professionals de l'aplicació de la llei, actualitzant-los amb l'evolució de la llei d'arrest, recerca i captura, autoritat policial per detenir, qüestionar  i identificar sospitosos, els procediments, el poder policial i les seves limitacions, i la responsabilitat civil dels policies i agències.Incloent exemples de casos específics, aquesta edició revisada proporciona la informació més actual per als estudiants i els professionals de l'aplicació de la justícia  que necessiten desenvolupar una comprensió moderna de la llei, els autors han afegit capítols introductoris i resumits a aquesta edició, que ajuda els lectors a comprendre el context, la importància i l'aplicabilitat de la jurisprudència.

 

BALLESTEROS MARTÍN, Miguel Ángel. Yihadismo. Madrid: La Huerta Grande, 2016. 163 p. (Ensayo (La Huerta Grande) ; 6). ISBN 9788494460364 

Què impulsa un jove musulmà a col·locar-se un cinturó d'explosius per immolar-se i causar la mort a un gran nombre de desconeguts innocents? Sens dubte, un acte irracional i, encara que pugui ocultar més d'un motiu, el principal és aquest: la pretensió de complir amb el gihad, l'afany d'implantar per mitjà del terror la xaria o llei islàmica als països que són -o van ser en el seu moment- musulmans.

 

ANDRESEN, Martin; BRANTINGHAM, Paul; KINNEY, Brya (ed.). Classics in environmental criminology. Burnaby, B.C.: SFU Publications; Boca Raton: CRC, cop. 2010. 535 p. ISBN 9781439817797 

Una anàlisi acurada dels factors ambientals és clau per entendre les causes de la delinqüència, per resoldre delictes i, finalment, per ajudar a predir-los i prevenir-los. Classics in environmental criminology és un recull de textos clau dels principals autors que se centren en el paper que exerceix l'entorn immediat en l'aparició d'un delicte. Dividit en tres parts, el llibre comença destacant el desenvolupament de la criminologia ambiental com a disciplina a través dels seus orígens en criminologia espacial. En segon lloc, analitza la teoria de la desorganització social, que explica l'activitat delictiva en referència a les característiques de la comunitat en què viuen els delinqüents. L'última part se centra en el concepte de prevenció del delicte, examina la idea d'alterar l’entorn per prevenir la delinqüència i analitza els factors de situacions criminals i els esforços per reduir les oportunitats de cometre delictes.

GARCIA CASTILLO, Rubén (coord.). Movilizaciones e inmovilizaciones: técnicas de abordaje en atención extrahospitalaria. Manresa: Edicions FUB, 2017. 335 p. (Expertia ; 4). ISBN 9788461796700 

El manual es divideix en quatre apartats. En el primer es parla sobre la valoració integral del pacient. El segon i el tercer bloc es dediquen a les mobilitzacions i a les maniobres d’immobilització. El darrer apartat se centra en els materials utilitzats. Elaborat per professionals de les urgències i emergències, tècnics, infermers i metges en actiu i, en alguns casos, dedicats també a la docència, el document aprofundeix en l’anàlisi de les tècniques i els materials que utilitzen en l’àmbit extrahospitalari per a immobilitzar i mobilitzar pacients, dos processos que són essencials en la cadena assistencial. Destaca també la inclusió de temes inèdits sobre aquestes tècniques que no havien estat publicats fins ara.

REISIG, Michael D.; KANE, Robert (eds). The Oxford handbook of police and policing. New York: Oxford University Press, [2014]. 671 p. (Oxford handbooks in criminology and criminal justice).  ISBN 9780199843886 

La policia és potser la representació més visible del govern. Se li atribueixen funcions com prevenir la delinqüència, mantenir la pau, prestar serveis públics i fer-ho dins de les restriccions dels principis democràtics. Es confia que la policia fa un ús proporcional de la força quan es demana i se'ls permet accedir a casa nostra en casos d'emergència. De fet, els departaments de policia són una de les poques agències governamentals que es poden mobilitzar mitjançant una simple trucada telefònica, les 24 hores del dia, els 7 dies de la setmana. Són omnipresents a la nostra societat, però sovint les seves accions no es comprenen bé.

DUNN CAVELTY, Myriam; BALZACQ, Thierry (eds). Routledge handbook of security studies. London; New York: Routledge, Taylor & Francis Group, 2017. 479 pàgines ( Routledge handbooks).  ISBN  9781138803930 

Els estudis en el camp de la seguretat han experimentat un canvi important durant els últims 20 anys i ara és una de les subdisciplines més dinàmiques de les relacions internacionals. En la segona edició d’aquest manual s'ha actualitzat de forma significativa per abordar les amenaces de seguretat contemporànies i emergents amb capítols sobre delinqüència organitzada, migració i seguretat, seguretat cibernètica, seguretat energètica, conflicte sirià i capacitat de recuperació, entre d'altres.

 

 

Data d'actualització:  10.01.2018