• Imprimeix

Novetats bibliogràfiques

Cos de l'article

RÍOS MARTÍN, Julián Carlos; SEGOVIA BERNABÉ, José Luis; ETXEBARRIA ZARRABEITIA, Xabier. Manual para la defensa de los derechos y las libertades ante la intervención de la policía: propuestas de buenas prácticas judiciales, policiales y penitenciarias. Madrid: Publicaciones de la Universidad Pontificia de Comillas, 2015. 711 p. ISBN 9788484686064 

El Manual tracta de donar una resposta metòdica i realista a l'etern dilema de la confrontació entre la llibertat i la seguretat en un estat democràtic. Cal facilitar formació integral a les forces i cossos de seguretat i als que exerceixen tasques de custòdia i rehabilitació a les presons per evitar la mala praxi i perquè es consolidi i respecti la cultura dels drets humans. La diferència entre els guardadors i els custodiats, entre els que infringeixen les normes i els que persegueixen les infraccions, és fonamentalment moral i legal. L'obra, amb un enfocament pràctic i positiu, està articulada en sis parts, que tracten l'activitat de la policia, la dels centres penitenciaris i la dels centres d'internament d'estrangers.

FERNÁNDEZ GONZÁLEZ, Carlos Manuel. Planes de autoprotección y de emergencias. Madrid: Editorial Reus, 2017. 231 p.  (Criminología y práctica policial). ISBN 9788429019735

Obra adaptada a la nova Llei del sistema nacional de protecció civil. Constitueix una eina pràctica que proporciona les nocions bàsiques i els recursos necessaris per confeccionar, analitzar i valorar el contingut i la implantació efectiva dels plans d'autoprotecció als diferents professionals involucrats en el seu desenvolupament.

DONNET, Arnaud. Sécurité civile et décentralisation. Paris: Harmattan, cop. 2016. 183 p. (Administration et aménagement du territoire). ISBN 9782343088549

En la seguretat civil convergeixen dos àmbits, diferents però interdependents: un propi de l'Estat (gestió operativa a través de la policia administrativa) i, l'altre, el de les autoritats locals (creació i gestió del servei de seguretat pública). Són implementats pels corresponents serveis d'incendis i rescat, que proporcionen una missió sobirana compartida per protegir les persones, la propietat i el medi ambient. Les reformes territorials són una oportunitat per considerar noves maneres de modernitzar aquesta prerrogativa atípica on el ciutadà s'ha convertit en el primer responsable de la seguretat civil.

FOTTORINO, Éric (comp.). ¿Quién es Dáesh? : claves para comprender el nuevo terrorismo . Barcelona : Paidós, 2017. 175 p. (Estado y Sociedad). ISBN 9788449333057.


A partir de l'anàlisi de grans especialistes en l'islam i el Pròxim Orient, i també de textos d'escriptors, historiadors i filòsofs, ens trobem davant d'un compendi essencial per comprendre la naturalesa de Daesh i la seva història. En aquesta obra s’ofereix una visió rica i aclaridora d'aquest actor pertorbador que ha irromput en el nostre dia a dia i que ha suplantat Al-Qaeda com el màxim exponent del terrorisme internacional.

CATTARUZZA, Amaël. Atlas des guerres et conflits : un tour du monde géopolitique. Paris : Éditions Autrement, 2017. 96 p. (Collection Atlas/monde) . ISBN 9782746744813 

Prop de 100 mapes i gràfics per ordinador per entendre la complexitat de guerres i conflictes contemporanis i futurs. Armes, actors: quines formes prenen les guerres avui?

Panorama de les tensions i els conflictes més recents: la guerra a Síria, el conflicte a Ucraïna, els refugiats a Europa, el terrorisme islamista...

Les rivalitats ideològiques, l'escassetat de la terra i els recursos, les tensions d'identitat: quines seran les guerres de les properes dècades?

Terrorisme, tensions econòmiques, desastres ecològics, separatisme, moviments migratoris: els estats del món s'enfronten a noves i complexes amenaces i situacions.

BAUTTZMANN, Alexis. Atlas géopolitique mondial : 2018 . Monaco : Éditions du Rocher , 2017. 190 p. ISBN 9782268094953. 

Amb gairebé 300 mapes i gràfics que abasten els cinc continents, aquest atles geopolític global de 2018 és una eina analítica sense precedents amb nous continguts per a cada nova edició. Enguany, França entra amb un capítol dedicat a la dinàmica social, cultural i econòmica del país. Des del lloc del Vaticà en l'escena internacional fins als desitjos separatistes d'Escòcia i Catalunya, de l'amenaça de l'organització d’ISIS a l'Orient Mitjà a la visió africana del Marroc, les relacions entre Xina i Hong Kong, la "pregunta negra" als Estats Units, a través d'anàlisis sobre temes ambientals de primer ordre... res s'escapa als autors d'aquest llibre.

 

CUERDA ARNAU, María Luisa; GARCÍA AMADO, Juan Antonio (dir.).  Protección jurídica del orden público, la paz pública y la seguridad ciudadana. Valencia: Tirant lo Blanch, 2016. 213 p. Los Delitos (Tirant lo Blanch); 119. ISBN 9788491195030.

 

Les reformes fetes al Codi penal de 1995 per la LO 1/2015 i la LO 2/2015, així com l'aprovació d'una nova Llei orgànica de seguretat ciutadana (LO 4/2015), han suposat una involució en l'enteniment jurídic de les nocions d’ordre públic, pau pública i seguretat ciutadana. Davant d’aquest estat de les coses, els autors jutgen de manera molt crítica les novetats legislatives i advoquen decididament per una interpretació de la llei favorable a l'exercici dels drets fonamentals, ja que només així es pot evitar que aquestes reformes de la por dissuadeixin els ciutadans d'exercir els seus drets de participació en la vida pública.

TEIXIDOR i COLOMER, AnnaCombatents en nom d'Al·là: de Catalunya al Gihad. Barcelona: Ara Llibres, 2016. 235 p. ISBN 9788416154555

Qui fou el primer català que va marxar a Síria? Com són aquests joves que abandonen Catalunya i arrisquen la vida per la seva idea de l’islam? Són víctimes de sofisticades eines de reclutament o culpables d’haver-se deixat enganyar? I quin paper hi té la dona? Quins són els perills actuals i què hi podem fer? Fruit d’una intensa investigació, amb casos reals i testimonis en primera persona, Combatents en nom d’Al·là dóna veu a aquests joves que han viscut aquest procés de radicalització gihadista al nostre país. Des del combatent que lluita a Síria, la vídua conversa del màrtir que enalteix la decisió del difunt marit, la confident de la policia, fins al testimoni d’aquells que volen sortir d’Estat Islàmic... Una visió excepcional de la gihad a casa nostra. Una investigació corprenedora que descriu un viatge sense retorn: de Catalunya a la gihad.

RAMONET, Ignacio. El Imperio de la vigilancia. Madrid: Clave Intelectual, 2016. 167 p.  ISBN 9788494433825

Avui dia els ciutadans del món estem sent vigilats i, per tant, controlats. Internet ha revolucionat totalment els camps de la informació i de la vigilància, que ara és omnipresent i totalment immaterial. D'això es beneficien les cinc megaempreses privades que dominen la xarxa: Google, Apple, Facebook, Amazon i Microsoft, les quals s'enriqueixen amb l'explotació de les nostres dades personals, que transfereixen contínuament a la NSA, la més secreta i potent de les agències nord-americans d'informació.

Ramonet descriu en aquest llibre l'aliança sense precedents entre l'Estat, l'aparell militar de seguretat i les grans indústries d'Internet que han originat aquest imperi de la vigilància; Noam Chomsky i Julian Assange completen aquesta tesi amb les seves opinions.

ZIZEK, Slavoj. Sobre la violencia: seis reflexiones marginales. Barcelona: [Espasa], 2013. 287 p. (Austral; 802. Contemporánea/Humanidades). ISBN 9788408114239.

La violència apareix per tot arreu i encara no podem explicar-la o assumir-la. La provocativa premissa del filòsof Slavoj Zizek és que el que veiem (la violència exercida per un agent identificable) és produït per una violència oculta: la mateixa violència que sosté el nostre sistema polític i econòmic. Pot no semblar òbvia, però per Zizek és la clau per comprendre el que d'una altra manera semblen esclats irracionals de violència. En aquesta apassionada apel·lació a la presa de consciència, Zizek dirigeix ​​la seva implacable mirada cap a les democràcies en què vivim, governades per un imperatiu econòmic, i explora els sagnants règims totalitaris de l'últim segle i l'anomenada violència divina.

COTARELO, Ramón; GIL, Javier (Comp.) Ciberpolítica: gobierno abierto, redes, deliberación, democracia. Madrid: Instituto Nacional de Administración Pública (INAP), 2017. 497 p. (Monografías). ISBN 9788473515597 

L’objecte d’aquest treball abasta l'estudi de les sinergies, els diferents dilemes teòrics i les implicacions que poden sorgir tant de la conformació de les xarxes com del funcionament de la democràcia i de la gestió del govern obert. Els temes que s’hi plantegen són variats, com ara: les habilitats digitals, la bretxa democràtica, el programari lliure i les polítiques deliberatives, les campanyes electorals i la comunicació a través de Twitter, la reputació i la transparència digitals, l’economia col·laborativa i internet, la censura i vigilància a internet, violència de gènere i ciberespai o el ciberactivisme polític. De la mateixa manera, s'estudien les possibilitats d'igualtat que la xarxa ofereix, mitjançant una anàlisi continuada de la ciberpolítica i els seus problemes per construir una societat amb més qualitat democràtica i més eficiència en termes de participació política i de presa de decisions.

TAPIA BALLESTEROS, Patricia. El Nuevo delito de acoso o stalking. Hospitalet de Llobregat (Barcelona): Wolters Kluwer, cop. 2016. 245 p. ISBN 9788490901601 

La Llei orgànica 1/2015, de 30 de març, entre els tipus penals de nova creació estableix a l'article 172 l’anomenat stalking (assetjament de vigilància o predador), principal objecte d'estudi d'aquesta monografia. Es tracta de conductes assetjadores i de fustigació (seguiments, enviament de missatges de text, enviament de regals, trucades telefòniques, etc.) que abans de la reforma estaven subsumides en altres tipus penals, tot i que les seves característiques específiques plantejaven indubtables dificultats en el seu tractament. L'obra analitza de forma exhaustiva aquest nou delicte i presta una atenció especial a la identificació del bé jurídic protegit i l'abast de l'acció típica, així com als eventuals problemes d'aplicabilitat. Tot això, per descomptat, sense oblidar que es tracta d'una classe d'assetjament que se suma a les ja previstes en l'ordenament jurídic penal espanyol.

 

BARRERA IBÀÑEZ, Silvia. Claves de la investigación en redes sociales : historia de una humilde servidora al servicio del ciudadano. El día que descubrió la magia de la red, se enamoró para siempre. El Ejido : Círculo Rojo, 2017. 2a ed. 458 p. ISBN 9788491600008 

El gran creixement de les xarxes socials ha obligat a implementar tècniques de recerca en fonts obertes per a identificar autors i obtenir intel·ligència a través de la xarxa. Aquest llibre pretén ser un suport important per a guiar-te en una tasca que sembla fàcil però que té moltes complicacions. Sabràs què passa en tot moment, si passa qualsevol fet a les xarxes socials i les conseqüències que en deriven o en podrien derivar.

 Ens ha de preocupar que no hi hagi solucions pràctiques i efectives a certs comportaments i continguts a la xarxa. Cada vegada estem més exposats ─i, per tant, més desprotegits─ a patir un delicte o qualsevol crisi de reputació. Les xarxes socials són el nostre dia a dia, la imatge que venem cap a l'exterior. Sabem com publicar però no com reaccionar i actuar en el cas de tenir un problema o de ser víctima d'algun incident a les xarxes.

Data d'actualització:  07.03.2018